Österfärnebo

Norrlands sydligaste socken

Mat från socknen

 Våra producenter  erbjuder dig att köpa fräsch och god lokal mat. Allt är producerat inom Österfärnebo sockens gränser  och det gör att det är klimatsmart av dig att handla av dem, då belastar du inte miljön med transporter. Du bidrar också till att hålla  landskapet öppet och vår landsbygd levande.

Getost
Maria Brook bor på gården Lars-Pers i Fors. Hon har alltid  varit intresserad av mat och på gymnasiet gick hon den dåvarande hushållslinjen.  Hon provade många sorters arbeten innan hon blev getbonde. Idag har hon många  sorters djur på gården och vill utveckla den genom att förädla produkter som  framställs där.Just nu är hon färdig med uppbyggnad av ett mejeri  där hon tillverkar getost från gårdens getter.
Vill du köpa getost av Maria så ring henne på  0291-500 25, eller mejla maria@larspers.se

Fårkorv och leverpastej
Margit Wedin har alltid varit  intresserad av mat och har arbetat på restaurang och bageri innan hon gifte sig  och blev bondmora i Balsta. Där skaffade hon olika sorters djur, får, höns och  highland cattle. Margit förstod tidigt värdet av att förädla  produkterna från gården. Idag driver Margit lunchrestaurangen Södra Brunn.  Utöver det  tillverkar hon fårkorv och leverpastej gjorda på kött från gårdens  djur.
Vill du handla av Margit så ring  0291-200 35.


Honung

Bengt Åberg i Berg,  har  haft biodling som hobby sedan många år. Det började med att Hjalmar Åkerman i  Ulvkisbo lärde honom grunderna, han var dåtidens stora biodlare i Österfärnebo.  Så småningom fick Bengt överta några av hans bisamhällen. Efter några år gick  han på kurs hos Bertil Svedén, en känd biodlare i Hedesunda.Bengt har utökat verksamheten genom åren. Åker man  Västervägen genom Berg så ser man bikupor i skogskanten, ofta är han ute och  pysslar om dem. När man frågar honom vilken ras eller släkte hans bin är av så  svarar han med glimten i ögat -"Traktens blandning".
Vill du köpa honung av Bengt så ring  0291-500 54.
Dennis Jarlvik flyttade 2009 till Mattön i  Gysinge. Självklart fick då även hans 3 bikupor  följa med. Idag har antalet växt  till ett tiotal samhällen. De  återfinns på flera platser i Gysinge. Några  samhällen finns (med  länsstyrelsens tillåtelse) utplacerade i Färnebofjärdens  Nationalpark  med dess artrika älvängar.Du kan köpa  Dennis honung  direkt av honom, hos Jenny&Maud (Brukshandeln i  Gysinge) eller på Gysinge  Herrgård (PRO:s Folkhögskola).
Vill du köpa honung av Dennis direkt så ring  0291-210 90
Robert Brook har alltid haft en dröm att bli biodlare. När  han för ett antal år sedan tillsammans med familjen flyttade till Lars-Pers i  Fors öppnade sig möjligheten. Han lärde sig av biodlare i närheten, Göran Olsson  i Berg var en erfaren biodlare som gärna delade med sig av sitt kunnande.Idag har Robert ett antal bisamhällen som han  vårdar kärleksfullt. Han är också intresserad av produktutveckling och har  testat olika smaksättningar på honungen. Det finns i hans lager honung smaksatt  med citron, eucalyptus och apelsin.  Vill du köpa honung av Robert så ring  0291-500 25.       Lars-Pers hemsida 


 


 

 


 

 

 

 

Vi håller för närvarande på att skapa innehåll för den här delen. Vi behöver lite mer tid för att kunna matcha våra höga krav på service.

Kom tillbaka. Tack för ditt intresse!