Österfärnebo

Norrlands sydligaste socken

Saker att titta på

 

Koversta gammelby


Bondgårdarna i byn är uppförda på 1700-talet och eftersom de ligger på sin ursprungliga plats kan du se hur människor levde för flera hundra år sedan. 
Här finns roliga saker för barn, lekstugan, snickarboden och fäbodlagården med ko och höns i trä. Hästen Brunte väntar på att någon ska ge honom gräs, även han gjord av trä.
26 juni-13 augusti är serveringen öppen 13-17. Under den tiden kan du fika utanför Mellangården och be att personalen visar stugorna. Vill du ha en guidad tur är det bra om du säger till i förväg.
Kontakt: Gun-Britt Wahlén, 073-805 96 24

Hemsida

 


Kulturen i naturen

Leta upp historiska platser i socknen, framtagna av hembygdsföreningen på uppdrag av ny turistsatsning i Gästrikland.

Du köper en folder för 100 kronor på Lundgrens, Rosengömman, eller på Färnebofjärdens camping, Schwedenpause. I den finns två kartor där ett antal skyltade kulturplatser är utmärkta samt ett startkort. Du besöker  platserna och skriver ner de två första orden som står på skyltarna, ej rubriken. Det finns inte synliga lämningar vid alla skyltar, men de berättar intressanta historier.

Vissa skyltar är uppsatta av Länsmuséet och andra aktörer, exempelvis vid Koversta och Åsbergs herrgård. Av den anledningen ser de olika ut. 

När du besökt alla platser och startkortet är ifyllt går du till Lundgrens och lämnar in startkortet. Du får då som belöning ett specialfika.


Gysinge Bruk

Vid Dalälvens strida forsar ligger det välbevarade vallonbruket Gysinge. Verksamheten startade på 1600-talet och stora delar av miljön är bevarad.

Inom området finns många verksamheter, t ex  hotell, vandrarhem, kafé och lunchrestaurang som är öppen på vardagarna.

Hemsida



Naturum - besökscentrum för Färnebofjärdens nationalpark

I Naturum får du veta mer om områdets djur och växter. Du får också tips om vandringar i området. Ibland anordnas utflykter och kurser samt föreläsningar.

Kontakt: 010-225 15 16 (Här bokas även stugor och guidning i Naturum) 
E-post: farnebofjarden@lansstyrelsen.se

Hemsida



Färnebofjärdens Nationalpark hemsida 

med kartor mm

På svenska  farnebofjarden-karta2021-sv.pdf

In English    farnebofjarden-karta2021-eng.pdf

auf Deutsch  farnebofjarden-nationalpark-folder-karta-de-2019.pdf